Trzy proste metody suszenia ziół, które nie wpłyną negatywnie na zioła.

Zioła, to smaczny i zdrowy dodatek do wielu dań. Prócz zastosowania w formie przypraw, wykorzystywany jest do produkcji leczniczych herbatek, syropów oraz naparów, o delikatnych, jednak skutecznych działaniach.
Choć zioła można kupić w każdym sklepie, oraz w sklepach zielarskich, mało kto, decyduje się na ich zakup. Często, zioła nie posiadają aromatu, mają gorszy smak, a ich kolor, nie zachęca do jedzenia. Częściej, sięgamy więc po świeże zioła, również te, uprawiane w donicy. Aby zachować ich smak na dłużej, można ususzyć je samemu, by wiedzieć z jakiej jakości ziół, został zrobiony susz.

Jak suszyć zioła w domu? Trzy proste sposoby.

Wiele osób zastanawia się, czy są jakieś sprawdzone metody suszenia ziół, i jak wygląda ten proces. Oczywiście, można z łatwością suszyć zioła w domu, za pomocą 3 prostych metod. Oto one!

Trzy proste metody suszenia ziół.

Podczas suszenia ziół, trzeba być ostrożnym. Źle wykonana czynność, może skutkować utratą smaku, zapachu oraz cennych właściwości. Aby ususzyć zioła, można zrobić to za pomocą piekarnika, suszarki do owoców i warzyw oraz naturalnie, wieszając je w zacienionym miejscu.
Suszenie ziół naturalnie, jest dość długie, i może skutkować niepowodzeniem. Należy robić to w zacienionym, suchym i przewiewnym miejscu. Podczas suszenia, może jednak dojść do gnicia, lub wykruszenia się cennych liści, natomiast w w piekarniku, zbyt długi proces suszenia oraz za duża temperatura, może spowodować spalenie ziół. Za najlepszą metodę suszenia ziół, uważa się więc suszarkę do warzyw i owoców.
W zależności od sprzętu, oraz jego mocy, długość suszenia ziół różni się od siebie, jednak metoda jest taka sama. Należy susze zioła ułożyć na tacach, przykryć pokrywą oraz suszyć tyle godzin, ile wskazuje instrukcja. Po wysuszeniu, gdy liście będą się kruszyć, najlepiej przesypać je do szklanych, suchych i wyparzonych słoików, oraz przechowywać w ciemnym i suchym miejscu, by nie spleśniały, oraz nie straciły zapachu, smaku i cennych składników.